söndag 29 augusti 2010

29 augusti

Idag är det söndag. Det betyder att jag gått 17 veckor nu!

Graviditetsvecka 17

Om du är omföderska kan det hända att du känner hur barnet rör sig för första gången.

I slutet av vecka 17 når livmodern till mitt emellan blygdbenet och naveln. Åtminstone människor som du umgås med dagligen ser nu att du är gravid.

Ultraljud? Någon gång under vecka 16-18 har du säkert varit på ett rutinmässigt ultraljud.

Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom 3 veckor före och 2 veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt.

Du vet också om du har ett eller fler barn i magen - och man försöker också leta efter grövre missbildningar.

I vecka 17 är kroppslängden omkring 16 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 170 g.

Ultraljudsundersökning Foto: Ultraljudsavdelningen Kvinnokliniken Universitetssjukhuset i Lund Ultraljudsbild

Barnet rynkar pannan och kan använda andra ansiktsmuskler. Öronen har flyttat från halsen till huvudet. Han eller hon kan öppna och sluta händerna och kan undersöka sig själv och sin begränsade miljö med handen.

Bröstkorgen rör sig i perioder som vid andningsrörelser. Om mamman röker en cigarett upphör andningsrörelserna för att efter en stund kraftigt öka i frekvens. Läs mer om fostrets utveckling!

Ni går på det första ultraljudet. Den första bilden av barnet är fantastisk, att se barnet röra sig och hjärtat slå. För många pappor blir graviditeten mer verklig.

Många män går upp i vikt under graviditeten, ett resultat av allt småätande tillsammans med den illamående blivande mamman. En ny engelsk studie visar att blivande fäder i genomsnitt går upp 6,34 kilo under graviditeten, så glöm inte att motionera! Välj en aktivitet som ni kan göra tillsammans. Se till att ni båda har bekväma skor att motionera i, modeller som ger bra stöd åt fötter och fotleder.

Kontroller och undersökningar

Nu är det dags för ultraljud. I Sverige är det för det mesta specialutbildade barnmorskor som utför rutinultraljudsundersökningarna under graviditeten. Med hjälp av ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen. Räkna ut aktuell graviditetslängd i veckor och dagar med hjälp av BFU - beräknad förlossning enligt ultraljud!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar