måndag 12 juli 2010

11 juli

Graviditetsvecka 10

Barnet är nu 8 veckor gammalt och du kan skönja fingrar och tår.

Magen blir mätt väldigt lätt
Du kan märka att kroppen svullnar lite överallt och det kan påverka olika kroppsfunktioner som du kan uppleva som "onormala". Väggar och slemhinnor i magsäck och tarmar svullnar, födan passerar långsammare genom matsmältningskanalen och det samlas mer gas i tarmarna. Magen putar och det är inte ovanligt att du och din omgivning upplever det som om du är längre gången i graviditeten än vad som är fallet. Du kan också känna av att du blir proppmätt alldeles plötsligt, och det beror på att maten stannar dubbelt så länge i magsäcken som i vanliga fall.

Ät mindre och fler mål mat om dagen, och glöm inte att dricka.

Under vecka 10 ökar längden från hjässa till stjärt i medeltal till 3,6 cm.
Vecka 10 Teckning: GP/ Lars Grennert

Ansiktet börjar anta mänskliga drag även om ögonen fortfarande sitter långt ifrån varandra ute på sidorna av skallen. Nästippen syns tydligt liksom munnen. Armarna börjar böjas i armbågarna och benen i knävecken. Händerna är lätt kupade och i början av vecka 10 börjar man kunna se på fötterna var tårna ska komma och de syns åtskilda i slutet av veckan. Såväl händerna som fötterna kan mötas. Mot slutet av perioden blir rörelserna mer kraftfulla och fostret kan börja ändra läge. Barnet kan redan nu börja hicka, vilket betyder att diafragmamuskulaturen är tämligen väl utvecklad. Navelsträngen fäster långt ner på buken. De vävnader som ska bli skelett börjar omvandlas till brosk och ben. Tarmen börjar bli ihålig som ett rör. De yttre könsorganen är tämligen väl utvecklade, men man kan ännu inte se om det är en pojke eller flicka.Sköldkörteln (tyreoidea) börjar redan i vecka 10 utsöndra ett hormon (tyroxin) som är viktigt för cellernas energiomsättning.

Känseln börjar utvecklas och barnet kan reagera på beröring. Läs mer om fostrets utveckling!

Är det slut med sexlivet nu? För vissa par innebär det ingen större skillnad i sexlivet medan andra kan uppleva den här tiden som påfrestande. Prata med varandra om hur ni känner och vad ni vill. Försök komma fram till en lösning som passar båda.

Andra sätt att ha roligt på:

  • Gå på bio
  • Förstagångsföräldrar - åk på sista semestern utan barn
  • Gå på restaurang
  • Fantisera om namn till det väntade barnet
  • Planera ditt liv som förälder

Kontroller och undersökningar

Det första besöket på mödravårdcentralen brukar ske någon gång mellan vecka åtta och tolv. Barnmorskan pratar med er om graviditeten och hur du som blivande mamma mår. Hon informerar också om fosterdiagnostik. Du blir inskriven och får ta olika prover. Om du är frisk och graviditeten är normal anser man på de flesta håll att det inte är nödvändigt med ett läkarbesök - på en del håll får man själv välja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar