tisdag 6 juli 2010

Vecka 9

Graviditetsvecka 9

Du ser ännu inte gravid ut, men kanske märker du att byxorna eller kjolen sitter tajtare i midjan.

Byxorna eller kjolen sitter tajtare i midjan Börjar byxorna spänna i midjan?
Illamåendet är ofta envist, liksom tröttheten. Hormonomställningen mjukar upp tandköttet och många kvinnor småäter på grund av sitt illamående så tänderna kan fara illa. Det är viktigt att du sköter din munhygien under resten av graviditeten.

Många kvinnor kan inte riktigt glädja sig åt sin graviditet, många anklagar sig dessutom själv för det - "det måste vara något fel på mig eftersom jag inte kan glädja mig normalt som alla andra". Men du är inte ensam om det! Det är ganska vanligt! Andra känner oro för barnet, för jobbet, för äldre barn, eller oro inför framtiden. Prata med din man/sambo!

Barnet växer och är nu ungefär 2,7 cm från huvud till stjärt. Ögonlocken är på väg att utvecklas men fortfarande är ögonen vidöppna, men ögonens linser är täckta av en hinna. Näsan börjar bukta ut och öronen börjar synas. Det finns en antydan till bröstvårtor och det finns små bröststrängar som senare blir mjölkgångar. Hjärtat är färdigt med sina fyra kammare.

Könet på barnet är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas. Läs mer om fostrets utveckling!

Att uttrycka sina känslor inför att bli pappa kan vara svårt. Du känner kanske att du tappar kontrollen över det som sker känner dig åsidosatt, medverkande men ändå utanför. Men det är ni båda som väntar barn och din roll under graviditeten är betydelsefull.

Kontroller och undersökningar

Det första besöket på mödravårdcentralen brukar ske någon gång mellan vecka åtta och tolv. Barnmorskan pratar med er om graviditeten och hur du som blivande mamma mår. Hon informerar också om fosterdiagnostik. Du blir inskriven och får ta olika prover. Om du är frisk och graviditeten är normal anser man på de flesta håll att det inte är nödvändigt med ett läkarbesök - på en del håll får man själv välja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar