söndag 20 juni 2010

20 juni

Graviditetsvecka 7

Eventuellt börjar du må illa och drabbas av kräkningar. Förmodligen känner du dig också trött.

Många kvinnor kan känna en ökad aptit och ganska tidigt i graviditeten lägga på sig ett par kilo i vikt. Bry dig inte så mycket om det, det är vanligt och viktökningen fortsätter inte i samma takt hela graviditeten. Man kan ha en kombination av ökat sug efter mat och illamående men om illamåendet är besvärligt brukar summan bli en viktminskning. Det tar du igen när illamåendet släpper, det finns reserver för barnet som hela tiden tar vad det behöver - det är du som magrar, inte barnet!

Barnet har vuxit och är drygt 1 cm från hjässa till stjärt. Handflatorna syns. Benknopparna syns nu också, så grunden finns för såväl armar som ben. Hjärtat gör att kroppsytan buktar ut, hjärtklaffarna börjar utformas liksom hjärtats egna blodkärl - kranskärlen. Blodcirkulationen är väl utbyggd. Njuranlag börjar formas. Läs mer om fostrets utveckling!

De flesta kvinnor tycker plötsligt illa om starka dofter, till exempel rök eller kaffe. Om ni röker är det hög tid att sluta för båda två. Kanske är den blivande mamman mycket trött, försök att underlätta så mycket du kan genom att låta henne sova ut på helgerna. Att vara gravid är en kroppslig omvandling för din kvinna. Den blivande mammans hormoner står för denna omvandling och den gör också att humöret kan svänga fram och tillbaka under en tid. Du måste visa förståelse och acceptera dessa svängningar. Glöm inte att bocka av tiden till mödravårdscentralen i din kalender, så att du kan följa med till barnmorskan när det är dags för inskrivning. Barnmorskan är till för din partner och dig och kan svara på alla frågor. Ingen fråga är för konstig. Barnmorskan har hört det mesta förut.

Kontroller och undersökningar

Om du inte redan gjort det är det dags att boka tid på mödravårdscentralen. Ring till din barnmorska på barnmorskemottagningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar