tisdag 15 juni 2010

v.5

Graviditetsvecka 5

Menstruationen har uteblivit. Med hjälp av ett enkelt graviditetstest kan du få din graviditet bekräftad.

Att få veta att man väntar barn kan vara dramatiskt. Ingenting i livet kan vara så efterlängtat eller tvärtom så olämpligt. På några sekunder hinner man tänka mycket. Att vänta barn påverkar en både psykologiskt och fysiskt.

Ömma bröst är ofta ett tidigt graviditetstecken men som allting inom biologi så varierar det mellan olika kvinnor hur och när detta upplevs. Du kan vara tröttare än vanligt och kan ha ett lätt morgonillamående, en del kvinnor mår under en tid illa hela dagen. Illamåendet är också ett säkert graviditetstecken - när det förekommer. Det är viktigt att påpeka att du som inte mår illa har en lika normal graviditet som de som mår illa!

Vid illamående:

  • Ät lite men ofta
  • Drick vatten
  • Stressa inte
  • Ingefära kan minska ditt illamående
  • Undvik stekt mat, fet mat, kryddig mat, kaffe
  • Det finns mediciner vid kraftigt illamående
Tidigt under fosterutvecklingen har människan en svansliknande bildning i ryggslutet. Den uppstår under vecka 5 och försvinner helt under vecka 9.

I vecka 5 är barnet bara stort som ett risgryn men ändå finns anlag till hjärnan samt ögon- och öronblåsor. Armknoppar syns. Förstadier till lungor, lever, magsäck, bukspottkörtel, sköldkörtel och njurar finns. Gälbågar och gälfickor börjar bildas. Från gälbågarna och gälfickorna utvecklas inner- och ytteröra, ansiktsmusklerna, tungan, halsmandlar, brosken i struphuvudet, sköldkörteln, bisköldkörtlarna och brässen.

Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är färdiga - de är viktiga för att bland annat "styra hjärtat" och för musklernas utveckling.

Redan 22 dagar efter befruktningen kan hjärtslagen ses med hjälp av ultraljud. Den lilla muskeln slår 150 - 200 slag i minuten, dubbelt så snabbt som ditt hjärta. Läs mer om fostrets utveckling!

Kanske var du med när ni tog ett graviditetstest eller så kom du hem och fick höra att du ska bli pappa. Du kanske blir jätteglad och överväldigad men du kan lika gärna bli rädd, nervös och inte klara av att ta in det överhuvudtaget. Det är helt normalt att reagera på alla dessa sätt - du måste ta dig tid att smälta beskedet.

Kontroller och undersökningar

Det är dags att boka tid på mödravårdcentralen. Ring till din vårdcental, som lotsar dig vidare till en barnmorska. Det första besöket brukar ske någon gång mellan vecka åtta och tio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar