tisdag 15 juni 2010

v. 22; 6:e graviditetsveckan..

Graviditetsvecka 6

Du känner på dig att du är gravid. Redan från graviditetens första dag kan kroppens förändringar vara stora. Vissa kvinnor upplever dessa förändringar som njutbara medan andra kan känna det jobbigt.

Livmodern, som är stor som ett hönsägg före graviditeten, är nu stor som en liten mandarin - men du kan ännu inte själv känna den.

Kontakta barnmorskemottagningen!

Även om du inte lämnat något graviditetstest är du nu ganska säker på att du är gravid! Ring en barnmorska på en mödravårds-central så får du en tid som är anpassad efter graviditetslängden.

Om du är 35 år eller äldre får du alltid en tid så att du hinner diskutera fosterdiagnostik innan det är för sent. Om du har ärftliga sjukdomar i närmaste släkten, som du känner till, tala om det för barnmorskan när du ringer och beställer tid - likaså om du själv har någon sjukdom som du medicinerar för.

De flesta känner också att det spänner i brösten och många mår också illa, framför allt på morgnarna. Illamåendet och en övertrötthet som ofta är påtaglig gör att det för en del kan bli en ganska jobbig start i graviditeten.

Rent psykiskt kan det bli extra svårt om graviditeten är oplanerad eller rent av oönskad. Även om du har ett bra förhållande till den blivande pappan kan du behöva hjälp av kurator - och det erbjuds du alltid om du kontaktar barnmorska på din kvinnoklinik eller mödravårdscentral.

Vid illamående:

  • Ät lite men ofta
  • Drick vatten
  • Stressa inte
  • Ingefära kan minska ditt illamående
  • Undvik stekt mat, fet mat, kryddig mat, kaffe
  • Det finns mediciner vid kraftigt illamående
Barnet i vecka 6 är stort som en lillfingernagel, ungefär 7 millimeter långt från hjässan till stjärten. När barnet är så här litet mäter man längden mellan huvud och stjärt.

Nerver börjar utformas i hjärnan. Ögats lins och ögonglober börjar bildas. Alla sex gälbågarna är på plats. Näsa och mun har en gemensam öppning.

Kanske var du med när ni tog ett graviditetstest eller så kom du hem och fick höra att du ska bli pappa. Du kanske blir jätteglad och överväldigad men du kan lika gärna bli rädd, nervös och inte klara av att ta in det överhuvudtaget. Det är helt normalt att reagera på alla dessa sätt - du måste ta dig tid att smälta beskedet. Det finns forskning som har visat att det manliga hormonet testosteron höjs när mannen fått veta att han ska bli pappa.

Kontroller och undersökningar

Det är dags att boka tid på mödravårdcentralen. Ring till din vårdcentral, som lotsar dig vidare till en barnmorska. Det första besöket brukar ske någon gång mellan vecka åtta och tio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar